MIÉRT VAN SZÜKSÉGE EGY KISMAMÁNAK TB OKOSÍTÁSRA?

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Egy kisbaba születése ma Magyarországon a legtöbb családban áldás, hiszen ezt az eseményt egyszerre tartják a legnagyobb csodának és a világ legtermészetesebb dolgának. 

Ezzel együtt okot is ad arra, hogy előkerüljenek a számológépek, a bérjegyzékek és a netes kalkulátorok. Izgalmas időszak, mégis sok fejtörést okozhat. A gyermek születése előtti két keresőből automatikusan egy lesz, míg az éhes szájak száma növekszik, ezért a várandósság alatt sokakban felmerül a kérdés, vajon a szülés után milyen juttatásra számíthatnak majd, meddig kellene dolgozniuk, vagy mikor kell majd visszatérniük a munkába. 

Miután néhány órát rászántatok a keresgélésre, és elkezdtetek ismerkedni az ide vonatkozó jogszabályokkal, nem nehéz belátni, hogy sokkal könnyebb lenne, ha minden információ egy helyen, összeszedetten állna rendelkezésre, és egyszerűen ki tudnátok hámozni belőle, amire szükségetek van.

 

A TB okosító online tanfolyam vagy az egyéni konzultáció a következő témákban biztosan a segítségetekre lesz. (És a nevével ellentétben nemcsak kismamák jelentkezhetnek. Ha nálatok a leendő apuka otthon a pénzügyminiszter, vesse be magát ő, vagy nézzétek át együtt a leckéket!) 

 

1. Mekkora és milyen juttatásokra leszek jogosult?

Egy egyszerű munkavállaló esetében könnyen kiszámolható a várható CSED, GYED és GYES összege egy kalkulátorral. A helyzet azonban az, hogy a legtöbb eset nem ide tartozik, hiszen az ellátások alapja máris módosul, amint kiderül, hogy a kismama a terhessége alatt táppénzre megy, munkahelyet vált, alkalmi munkavállaló, esetleg még tanul vagy csak egyszerűen megszűnik a határozott idejű munkaszerződése. 

Ráadásul a családi adókedvezmény kiszámítása sem mindig egyszerű, és vannak olyan egyéni esetek, amikor például megéri az apukának igénybe venni az ellátást, például a GYED-et (hiszen emellett ugyanúgy dolgozhat, mint előtte). 

 

2. Hogyan kell igényelni a különböző juttatásokat?

Álltál már valamilyen hivatalban tanácstalanul a nyomtatványok vagy a sorszámválasztó automata előtt? Igen, én is jártam már így más ügyintézés kapcsán. Sőt, küldtek át másik intézménybe, és derült már ki a helyszínen, hogy hiányzik még egy-két igazolás. Roppant kellemetlen és felesleges időtöltés. De képzeld el ezt a szülés után egy pici babával, akinek az igényei mindennél fontosabbak! 

Biztosíthatlak, hogy a tanfolyammal megkapod azokat az aktuális űrlapokat, amiket ki kell majd töltened, és a benyújtásukról is tájékoztatlak. Ezek az űrlapok sokszor évente változnak (ha másban nem is, a számozásukban igen), így még egy ok, hogy keresgélés helyett csak kattints a letöltésre. 

 

3. Mi történik, ha jön a kistesó, mi az a GYED extra, milyen különleges szabályok lépnek életbe a koraszülött és az iker babák esetén?

Azaz minden olyan kérdésre megkapod a választ, ami ugyan nem tipikus, de nem is elszigetelt városi legenda. Hiszen sok olyan család van, ahol kis korkülönbséggel születnek a testvérek, így nehéz megállapítani, hogy melyik baba után milyen juttatás jár. És bizony koraszülött és iker babák is szép számmal születnek. Az ő esetükben is kiemelten fontos lehet, hogy ne az ügyintézéssel foglalkozz, hanem a babával/babákkal. Ha már eleve tudod, hogy hol, mit és hogyan kell igényelni, kevesebb időbe kerül és idegeskedéssel jár az ügyintézés.

 

És ha még mindig nem győztelek meg, egy kis titok…

Személyes küldetésemnek tartom, hogy még a várandósság alatt tájékoztassam a kismamákat és párjaikat a lehetőségeikről, illetve segítsem őket, hogy anyagilag a maximumot tudják kihozni az elkövetkező évekből is. Én is édesanya vagyok és tudom, hogy ez milyen fontos.

Négy éve tartok személyes konzultációkat kifejezetten a kismamákat érintő társadalombiztosítási kérdésekről, és 15 év HR-tapasztalattal mondhatom, hogy felkészülten várok minden érdeklődőt. Megnyugtatlak, meg fogod érteni az ott leírtakat akkor is, ha sosem foglalkoztál ilyesmivel, hiszen a TB okosító online tanfolyamot például több hónapon át készítettem, hogy a lehető legjobb legyen, és tartalmazzon minden releváns információt, amire szükséged lehet, akármilyen egyedi eset is az életed. 

Azt is tudom, hogy az egyik legnagyobb visszatartó erő az szokott lenni, hogy egy anyagilag megterhelő időszak kezdetén nehezebben fizetnek ki egy ilyen tanfolyamot a párok. 

 

Mégis van két nagyon nyomós érvem, ami miatt igenis érdemes erre költeni.

1. Senki nem fog szólni, hogy van jobb megoldás, vagy éppen jogosult lennél még valamilyen juttatásra. Ebben biztos lehetsz. Az ügyintézők egyrészt nem tudják megítélni a kitöltött papírok alapján, hogy járna-e más juttatás is, másrészt nem is feladatuk ezt megtenni. És a védőnő sem társadalombiztosítási szakember, nem biztos, hogy minden kérdésedre tudja a választ ezzel kapcsolatban.

2. Mennyibe is kerül egy 4D ultrahang? Vagy egy babakocsi, hordozókendő, bababútor, légzésfigyelő? Tudom, ezek mind fontosak, és nem is mondom, hogy bármelyikről le kell mondanod, én se tenném, hiszen anya vagyok. De ugye ezekre azért költesz, mert így leszel nyugodt? Mert tudod, hogy a babádnak a lehető legjobbat adod, amit csak tudsz. 

Megsúgok valamit: a babáknak elsősorban boldog és nyugodt anyukára van szükségük. 

Vásárolj magadnak nyugalmat!

 

Vegyél részt a KISMAMA TB okosító online tanfolyamon, vagy kérj személyre szabott konzultációt!

 

http://www.hrtitkok.hu/index.php/tanfolyam/kismama-tb-okosito

 

Cookie-k elfogadása