GYERMEK GONDOZÁSA CÉLJÁBÓL IGÉNYBE VETT FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 

GYERMEK GONDOZÁSA CÉLJÁBÓL IGÉNYBE VETT FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG


Az egyéni és az e-mailes tanácsadásaim során is nagyon sok kérdést kapok a fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatosan, amiből számomra egyértelműen az derül ki, hogy ezzel a témával kapcsolatosan még mindig nagyon sok a téves vagy a fél információ a gyermekes munkavállalók fejében.  

Éppen ezért a mai blogbejegyzésemben a gyermek gondozása céljából igényelhető fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatos fontosabb információkat osztom meg, hogy ezzel is segítséget nyújtsak a kisgyermekes anyukáknak és apukáknak.  

Nézzük akkor, hogy melyek a legfontosabbb tudnivalók:

A jelenleg hatályos Munka Törvénykönyve 128. §-a szerint a munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Továbbá  a munkavállaló - örökbe fogadott gyermeke gondozása céljából - a gyermek gondozásba történő kihelyezésének kezdő időpontjától számított három évig, három évesnél idősebb gyermek esetén hat hónapig fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

A munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében gyermeke 10.életéve betöltéséig további fizetés nélküli szabadság jár, ha a munkavállaló gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) részesül vagyis ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, akkor a gyermek 10. életévének betöltéséig fizetés nélküli szabadságon lehet a munkavállaló. (Mt.130.§)

A munkavállaló a fizetés nélküli szabadság igénybevételét legalább tizenöt nappal korábban írásban köteles bejelenteni.

A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

Ez azt jelenti, hogyha nem írunk a fizetés nélküli szabadság megszüntetésére vonatkozó jognyilatkozatba pontos dátumot, akkor a munkáltatót köti a 30 napos határidő, tehát legkésőbb a nyilatkozat közlésétől számított 30 nap múlva megszűnik a munkavállaló fizetés nélküli szabadsága és a munkavállalónak munkába kell állnia, a munkáltatónak pedig foglalkoztatnia kell őt.

Egy fontos megjegyzésem lenne még a fentiekhez, ha a gyermek betölti a 3. életévét, akkor nyilatkozatot már nem kell kitölteni, mert automatikusan megszűnik a munkavállaló fizetés nélküli szabadsága, vagyis ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak munkavégzési-, a munkáltatónak pedig foglalkoztatási kötelezettsége lesz. 

 
Sokan nem tudják, de az apukák éppúgy jogosultak a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadság igénybevételére, mint az anyukák.

Vagyis az apuka is fizetés nélküli szabadságra mehet a gyermeke gondozása céljából a a gyermeke 3 éves koráig.Ha az apuka gyermekgondozást segítő ellátásra (GYES) a fenti időszakon túl is jogosult - ikergyermekek nevelése esetén a gyermekek tankötelezetté válása évének végéig; tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek gondozása esetén a 10. életév betöltéséig – akkor az apuka ezen időtartamokra fizetés nélküli szabadság igénybevételére is jogosult.  

A munkavállalónak a fent említett határidők betartását figyelembe véve kell megterveznie a munkába való visszatérést.

Remélem sikerült jó pár – pl. az internetes fórumokon olvasható-valótlan, téves információt tisztáznom a fent leírtakkal! 

 

Cookie-k elfogadása